Att få lokalbedövning under ett tandläkarbesök kan vara otroligt betryggande och också nödvändigt för vissa typer av ingrepp. Till exempel om du ska laga ett hål eller dra ut en visdomstand. För dig som ska genomgå ett större tandingrepp eller om du har extrem tandläkarskräck kan det istället vara nödvändigt med narkos för att du inte ska vara vaken under behandlingen. Med narkostandvård menas att du som patient sövs under ingreppet och kan därmed inte känna någon smärta eller obehag. Självklart sker detta på ett tryggt och säkert sätt under specialisters uppsyn och övervakningsutrustningen är densamma som i operationssalen på ett sjukhus. Du kommer dessutom genomgå en utredning och få noggranna instruktioner på hur du ska förbereda dig inför besöket.
Det främsta målet med narkos under tandläkarbesök är att ge patienten största möjliga komfort och trygghet. Vilket typ av narkosläkemedel som används kan skilja sig åt beroende på patientens ålder, längd, eventuella allergier samt vilken typ av behandling som ska utföras. Narkosläkemedlet tas upp av kroppen genom dropp med hjälp av en venkanyl i handryggen eller armvecket. Både barn och vuxna kan sövas med narkos under ett ingrepp i munnen, men läkemedlet ser då olika ut. Narkostandvård skiljer därmed i pris och du bör därför kontakta den tandläkarpraktik du planerar att utföra behandlingen hos för att få en mer detaljerad prisbild.
Saker att tänka på innan ingrepp under narkos
Innan din behandling kommer du att få träffa en specialisttandläkare för att diskutera ingreppet och för att genomgå en utredning. Detta för att ta fram en skräddarsydd lösning för dig och dina förutsättningar. Du kommer dessutom få fylla i en hälsodeklaration som kommer kontrolleras av en narkosläkare.
Det är av yttersta vikt att du som patient har fastat i minst 6 timmar inför besöket och heller inte ha druckit någon vätska minst 2 timmar innan. Din mage ska helt enkelt vara tom eftersom att dina luftvägsreflexer kommer försämras, vilket kan leda till kräkningar. Detta kan orsaka allvarliga skador på lungorna, särskilt om det finns rester av dryck eller mat i magen. Se därför till att följa läkarens instruktioner till punkt och pricka. Även nikotin kan ha en påverkan på magsäckens tömning, vilket innebär att du inte ska röka eller snusa minst 2 timmar innan besöket.
När du besöker en seriös praktik för narkostandvård i Malmö kommer du lugnt och tryggt få vakna upp i tandläkarstolen och sedan ligga kvar där tills du känner dig ordentligt vaken. Efter att du vaknat upp från narkosen är det vanligt att känna sig lite yr och illamående, men detta är alltså ingenting att oroa sig över. Det kan även vara bra att vara förberedd med smärtstillande receptfria läkemedel hemma, såsom Alvedon®, Panodil®, Ipren® eller Diklofenac, för att bibehålla den smärtlindrande effekten.
Kontakta en välrenommerad tandläkarpraktik i din stad idag för att diskutera mer kring hur ett ingrepp under narkos ser ut och vilken som är den bästa lösningen för dig.