En man med ryggradsmärta i nedre delen av ryggen

Ryggont kan vara förlamande och kan tära hårt på vem som helst. Men med några få enkla hemmakurer kan du hjälpa dig själv att bli av med det onda.

Enligt studier så rapporterar 80% av jordens befolkning ryggproblem någon gång under sin livstid (spine-health.com, Lower Back Pain, 2016). Smärtan som rapporteras kommer ofta av stress, överansträngning eller muskelvärk. Att besöka en ryggklinik för att identifiera orsaken till smärtan och för att behandla den är alltid att rekommendera. Men patienter kan även använda sig av dessa lågriskalternativ i form av hemmabehandlingar för att lindra ryggvärk.

Se även: Förbättra din hälsa med bra ryggövningar och rehabilitering

När du får ont är det viktigt att du vilar mycket, så att musklerna får tid att läka. Att avsluta aktivitet kan hjälpa till att lindra ryggont. Det är dock viktigt att normal aktivitet återupptas inom några dagar. Det är också viktigt att den madrass du sover på kontrolleras, så att den inte behöver bytas, för den kan ju vara orsaken till ryggsmärtan. Att ersätta den kan hjälpa till att avgöra vad som är orsaken till smärtan och ta bort en riskfaktor från ekvationen.
Stretching

I de flesta fall kan enkel stretching lindra ryggsmärta genom att mjuka upp stressade muskler och genom att stärka svaga sådana. Se till att dina stretchövningar är mjuka och överarbeta inte musklerna när du känner smärta – det kan skapa mer skada och öka din ryggsmärta. Det är alltid bättre att rådfråga en läkare för råd om de bästa övningarna mot ryggsmärta.

Enligt en studie gjord av the Annals of Internal Medicine, rapporterade människor som led av ryggvärk en lindring av smärtan efter tio veckor av regelbunden massage (health.com, 4 Surprising Cures for Back Pain, 2016). Muskelrelaterad ryggsmärta lindras av mjuk massage av ryggen, eftersom den mjukar upp musklerna. Att använda medicinella salvor under massagen kan hjälpa till att lindra smärtan snabbare.

Ryggsmärta kan vara ett resultat av inflammation och icke steroida, antiinflammatoriska mediciner kan då hjälpa till att minska smärtan. Om du vill ta en medicin ska du ALLTID rådfråga en läkare först. Även om receptfri medicin kan vara ett alternativ om du känner extrem smärta, så bör självmedicinering undvikas eftersom det är viktigt att räkna in din medicinska historia, vilket bara kvalificerade läkare kan.

Det kan verka kontraproduktivt när du lider av ryggsmärta, men lagom mycket träning kan faktiskt hjälpa med smärtlindring (av din) rygg. Att gå i rask takt, simma, utöva yoga eller tai chi, eller andra lågintensiva träningsformer, kan hjälpa till att stärka ryggen, göra den mer flexibel, hjälpa till med viktminskning och öka den allmänna hälsonivån (healthline.com, BACK PAIN? 7 SIMPLE FIXES, 2016).
Ryggont kan vara förlamande, men rätt träning, att använda ergonomiska möbler och en stressfri miljö kan hjälpa till att lindra problemen. Om du har extrem smärta är det klokt att besöka någon klinik för rehabilitering (i) Stockholm som Rygginstitutet – de erbjuder behandling och rehabiliteringsalternativ.

SHARE
Yoloo
Oavsett om du är en äventyrare, foodie, reseentusiast, fotbollsspelare, ingenjör eller bara helt enkelt älskar att läsa så är Yoloo plattformen för dig. Här hittar du medryckande, engagerande texter om mat, livsstil, hälsa, shopping, resor och andra viktiga aspekter i livet. Vi i Team Yoloo har som mål att förmedla användbar information inom många olika områden. Så, häng med oss på upptäcktsfärd till världens alla hörn, smakrika matupplevelser och nya hälsosamma vanor.