Har du känt att ditt tandkött känns svullet, ömt eller ser rödaktigt och lite löst ut? Då kan du ha drabbats av en inflammation i tandköttet. Det kan också orsaka blödningar vid tandborstning och vid rengöring med tandtråd. Det är något som kan drabba alla och beror oftast på att man misskött den dagliga rengöringen.

Tandköttsinflammation är inte farligt, men kan kännas obehagligt då tandköttet är ömt och svullet. Dock ska du se till att behandla det så fort som möjligt för att tillståndet inte ska förvärras. Det kan nämligen leda till att inflammationen når käkbenet och orsakar parodontos vilket är en allvarlig tandsjukdom. Genom att besöka en tandläkare i tid kan du dock enkelt få bukt med problemet. Sedan gäller det att se till att hålla en god munhygien för att upprätthålla ett friskt tandkött.

Vad händer med tandköttet vid en inflammation?

Har du drabbats av en inflammation i tandköttet har du troligtvis inte borstat tänderna ordentligt eller inte använt tandtråd två gånger om dagen. Då kommer bakterier ligga kvar mellan tänderna som i sin tur sätter sig fast både i kanten på tandköttet och på och mellan tänderna. Detta gör att plack bildas som sedan förkalkas och blir till tandsten. På tandstenen har nytt plack lättare att fästa, och så är den onda spiralen igång. När dessa byggs på bildas en ficka mellan tand och tandkött där sedan bakteriernas avfall och matrester kan samlas. I och med detta uppstår en inflammation i tandköttskanten.

Hur behandlar man?

Rätt tandköttsinflammation behandling gör att sjukdomen försvinner inom endast några dagar. Detta görs genom att avlägsna det plack och tandsten som har samlats samt att rengöra tänderna grundligt. Du kan inte ta bort tandsten på egen hand, utan du måste uppsöka en tandläkare och boka en tandrengöring. För att undvika inflammation gäller det att undvika att plack skapas, och det gör du genom noga rengöring av tänderna varje dag. Borsta och rengör både på och mellan tänderna för att upprätthålla en god munhygien.

Förebygg inflammation

Risken för inflammation i tandköttet minskar också genom en sund kost och genom att undvika tobak och cigarettrökning, det minskar nämligen blodcirkulationen. Du ska även se till att gå på regelbundna undersökningar hos tandläkare för att minimeras risken för plack och tandsten.

Tandcity Sweden är en tandläkare i Malmö som kan hjälpa till vid alla typer av undersökningar och behandlingar. Där möts man av en lugn och harmonisk miljö med serviceinriktad och professionell personal.

SHARE
Yoloo
Oavsett om du är en äventyrare, foodie, reseentusiast, fotbollsspelare, ingenjör eller bara helt enkelt älskar att läsa så är Yoloo plattformen för dig. Här hittar du medryckande, engagerande texter om mat, livsstil, hälsa, shopping, resor och andra viktiga aspekter i livet. Vi i Team Yoloo har som mål att förmedla användbar information inom många olika områden. Så, häng med oss på upptäcktsfärd till världens alla hörn, smakrika matupplevelser och nya hälsosamma vanor.