En Rolex Daytona från 1968 såldes för ett mångmiljonbelopp | Yoloo

Vad är det som gör att vissa klockors värde skjuter i höjden, inte med tusentals kronor utan med flera miljoner? Är det den förvånansvärt höga kvalitén eller är det något annat mer abstrakt och svårt att förklara? Auktionen av en Rolex Daytona från slutet av 1960-talet ger ett bra svar på detta.

17,75 miljoner dollar

Detta blev slutsumman när en numera mytomspunnen auktion i New York var över. Det är ett belopp på mer än 150 miljoner svenska kronor, en hisnande summa som blir ännu mer anmärkningsvärd när objektet som alla budade på var en klocka. Det var dock inte vilken klocka som helst utan en Rolex Daytona 6239 som tillhörde Paul Newman, känd skådespelare och racingförare. Klockans värde beror i allra högsta grad på den tidigare ägaren.

Denna Rolex Daytona klocka var en gåva från frun Joanne Woodward, ingraverad med numera legendariska orden ”Drive carefully me”. Klockan i sig är någorlunda ovanlig i sin design, med vit urtavla och tre mindre, svarta urtavlor för kronografen. När klockan lanserades av Rolex blev denna specifika modell allt annat än en framgång. Detta ledde till att företaget slutade producera fler av den svårsålda modellen. Idag finns det uppskattningsvis mellan 2 till 3 000 modeller kvar i hela världen, åtminstone från denna tidseran.

När Paul Newman fick klockan som en gåva hade klockmodellen redan tappat i prestige. Paul själv tyckte dock om den omedelbart, till den grad att klockan dök upp i flera fotosession, från intervjuer till reklamkampanjer. Rolex började snabbt kalla klockan från ”Paul Newman Daytona” och det tog inte lång tid innan försäljningen fick rejält med fart.

En försvunnen klocka som återfanns

Klockan anses vara en odödlig del av amerikansk racinghistoria, filmhistoria och klockhistoria. Newmans Rolex Daytona klocka var naturligtvis inte den enda klockan han använde och i mitten av 80-talet slutade klockan ses på hans handled.

Det visade sig att Paul gav bort klockan till dotterns pojkvän som använde den och tids nog glömde bort den. En dag, många år senare, insåg pojkvännen vilken värdefull dyrgrip han hade i sin ägo. Därefter tog inte lång tid innan klocksamlare fick reda på att en av historiens mest kända klockmodeller dykt upp.

Rolex Daytona pris

Klockorna från Rolex är betydligt dyrare jämfört med priserna under 70- och 80-talet. Det gäller speciellt för Rolex Daytona pris som ligger mellan 100 000 och 1 000 0000 kronor. Vill du köpa en likadan modell som Paul Newman hade, kanske från samma tidsera också, kan du räkna med att det kostar. På andrahandsmarknaden ligger dessa klockor på cirka en halv miljon kronor, oftast mer om klockan är i ett gott skick.

Värt att notera att många företag numera har liknande klockmodeller. Två exempel är Breitling Superocean Heritage II Chronograph och Montblanc Timewalker Manufacture Chronograph.