Vita viner | Yoloo

Alla som gillar vin borde verkligen ta sig tid att hitta en personlig favorit. Den där flaskan man kan plocka fram vid alla typer av tillfällen och som man vet kommer smaka gott. För dig som gillar vita viner kommer här några tips som förhoppningsvis kommer hjälpa dig på vägen att hitta just din favoritdruva eller vinproducent.
Det finns en mängd sorters vita vindruvor och alla ger upphov till olika karaktärer och egenskaper. Innan vi går in på hur du ska gå tillväga för att välja rätt vitt vin kan det vara en god idé att vara medveten om de termer som ofta används för att beskriva ett vins karaktär och smaktyp.
Krispigt: Om ett vin är krispigt är det friskt och ofta fruktigt med en låg sötma.
Fylligt: Ett fylligt vin är smakrikt och saknar sötma.
Torrt: Ett torrt vin saknar sötma och har en sträv känsla.
Lätta: Milda vita viner med låg fruktsyra och neutral smak.

Ta dig tid att läsa etiketten

När du står och ska handla en flaska vitt vin är det första steget att faktiskt läsa på om det. Hur ska du annars kunna veta vad som skiljer de olika flaskorna åt? Du kan antingen läsa tidningar och böcker eller googla på nätet för att ta reda på olika viner som du tror skulle kunna passa dig. Det är också en bra idé att helt enkelt läsa på vinflaskans etikett om du väl befinner dig i butiken för att se vilka egenskaper som sticker ut och vilken druva den är tillverkad av. Det är lätt att dras till utseendet och designen på en etikett, men det är alltså minst lika viktigt att läsa vad som faktiskt står. Ta där därför tid att vrida och vända på flaskan för att skapa dig en uppfattning.

Vilket vitt vin passar bäst till maten?

Denna fråga är såklart otroligt viktig. Olika sorter av vitt vin passar såklart olika bra med olika typer av maträtter. Så innan du bestämmer dig för vilket vin du ska satsa på inför middagen gäller det att först ha en meny klar. Vilka matvaror ska du använda dig av? Kommer smakerna vara kryddiga, salta eller söta? Söta viner som exempelvis Riesling passar bra till desserter, frukt eller något annat sött. Torrt vitt vin kompletterar däremot lätta måltider som inte är särskilt kryddiga, till exempel vitt kött, sallader, ost, fisk och fläsk. Exempel på torra viner är Pinot Gris och Sauvignon Blanc. Om du letar efter ett vitt vin som passar tillsammans med kryddstarka rätter är Gewürztraminer ett bra val. Det är ett fylligt vin med en arom som gör det till ett perfekt vin att kombinera tillsammans med asiatiska rätter, fläsk och nötkött.

Så – gör din research, läs på etiketten och ta reda på vilka som är de bästa vita viner för den typ av mat du ska servera. Förhoppningsvis kommer du i och med detta hitta ett nytt favoritvin som du alltid kan ha som ett säkert kort.