Bageri och konditori har utvecklats genom tiderna och idag finns de bästa brödmöjligheterna|Yoloo
Bageri och konditori

Finns det något bättre än nybakat bröd? Det är idag en älskad del av vår kost och fungerar utmärkt både som frukost, middag, kvällsmat eller som mellanmål. Faktum är att brödets historia sträcker sig till den förhistoriska tiden och än idag kan du hitta bröd som liknar det antika brödtyperna.

Antika bröd

En mycket enkel brödtyp är det ojästa plattbrödet, vilket skapades genom att blanda krossad säd med vatten. Degen lades på en varm stenhäll och efter en stund gick det att äta. Naturligtvis finns det mängder av variationer på detta, speciellt när bageri och konditori började utvecklas. Några av de bröd som dock påminner en hel del om de antika brödtyperna är de mexikanska tortillas-bröden, grekiska pita-brödet och roti från Indien.

Jäst bröd

Det goda, luftiga och betydligt högre brödet kunde bakas tack vare att man insett jästens betydelse. Historiker tror att denna brödtyp utvecklades kring år 8000 före Kristus men det allra första fyndet för jäst bröd hittades betydligt senare, runt år 4000 före Kristus i det egyptiska riket. Även om det inte fanns bageri och konditori på samma sätt som idag så har duktiga bagare varit uppskattade sedan urminnes tider.

Under lång tid var folk beroende av bröd för att överleva. Det var en av de viktigaste basvarorna och en dålig skörd kunde ställa till det enorm för populationen. Tids nog, ungefär i samband med den industriella revolutionen, började brödets betydelse att minska. Det blev även lättare att baka hemma, även om man inte hade avancerade bageri- och konditorimaskiner gick det utmärkt med den egna ugnen och spisen.

Samtidigt började även bageri- och konditoriutrustning att utvecklas och bli bättre. Nya produkter, exempelvis det skivade brödet, introducerades och det blev lättare för gemene man att både köpa bröd billigt och även förvara brödet på ett långsiktigt sätt.

Bröd idag

Det moderna brödet skiljer sig en hel del från den äldre tidens bröd, inte minst för att vi har bättre bageri- och konditoriutrustning. Dessa gör det inte bara lättare för bagare att skapa olika bröd och dylikt, de är även betydligt lättare att baka mer bröd på ett snabbare sätt. Stora bageri- och konditorimaskiner gör det möjligt att bedriva brödbakandet som en framgångsrik verksamhet, även om det naturligtvis än idag innebär hårt jobb.

Idag finns det fantastiska möjligheter att äta gott bröd till en billig peng. Det finns både genuina bageri och konditori, stora industrier som skapar enorma volymer bröd och mysiga hemmabaksmöjligheter för den ambitiösa hobbybagaren.