Människor som shoppar i olika butiker i ett köpcentrum

Det kommer ofta rapporter som anger att handeln flyttar ut till köpcentrum runt om i landet. Stadskärnorna dör och butikerna i staden blir mindre och mindre. Det är dock inte så konstigt. Ett köpcenter har så många fler fördelar gentemot shoppinggatorna i staden, inte bara för besökarna och shopparna utan även för butikerna och företaget.

Ta exempelvis Port 73 i Haninge. Här kan föräldrar hitta Baby A butiker, atleter kan hitta sportaffärer och de som gillar mode och kläder kan hitta klädkedjor. Allt finns på ett och samma ställe, inuti en varm och skön lokal. Varje butik har en rymlig och modern lokal, plus att de tillsammans attraherar mer besökare än vad de själva hade kunnat göra. De besökare som shoppar kläder kan lätt komma på att de behöver en ny mobil. Vilken tur att det finns Tele 2 butiker precis bredvid.

Se även: En stor variation av aktiviteter och butiker i Haninge med omnejd, både för barn och vuxna

Det är inte butikernas närhet och variation som lockar många besökare, det är även parkeringen. Dagens städer är inte designade för att klara av de stora massorna och alla deras bilar. Många städer runt om i Sverige har problem med parkeringen. Säg att du exempelvis ska besöka en frisör i Haninge. Oftast måste du leta länge för att hitta parkering eller helt enkelt ställa bilen långt bort, något du alltid slipper när du besöker ett köpcentrum. Är det ens konstigt att dagens shoppare väljer det enklaste alternativet?

Nästa gång du har ett ärende i staden, du kanske ska till en optiker i Haninge eller besöka en specifik butik, kan du själv försöka räkna ut hur mycket tid du hade sparat på att besöka shoppingcentret istället för att åka in till centrum. Du kan dessutom se dig omkring och räkna ut hur många av de närliggande butikerna du är intresserad av och gärna besöker.

Sannolikheten är stor att de redan har flyttat ut till närmsta köpcentrum. Om inte så kan du räkna med att de åtminstone har tänkt tanken.

Finns det fördelar med att ha en butik i staden? Ja, om du råkar ha en butik, ett café eller en restaurang på ett utmärkt läge där både parkering och naturlig gångtrafik är möjlig. Men allteftersom fler och fler butiker och fik försvinner från staden blir det svårare för stadskärnan att attrahera besökare.

Så länge dagens köpcenter gör allting rätt och fortsätter att förbättra shoppingupplevelsen kommer denna trend att hålla i sig, så enkelt är det.

SHARE
Yoloo
Oavsett om du är en äventyrare, foodie, reseentusiast, fotbollsspelare, ingenjör eller bara helt enkelt älskar att läsa så är Yoloo plattformen för dig. Här hittar du medryckande, engagerande texter om mat, livsstil, hälsa, shopping, resor och andra viktiga aspekter i livet. Vi i Team Yoloo har som mål att förmedla användbar information inom många olika områden. Så, häng med oss på upptäcktsfärd till världens alla hörn, smakrika matupplevelser och nya hälsosamma vanor.