Allt du behöver veta för att ta kustskepparintyg
Allt du behöver veta för att ta kustskepparintyg

Att vistas på sjön är en otrolig frihet och något som många längtar att få göra så fort de första riktiga vårdagarna gör entré. För att få framföra båtar mindre än 12 x 4 m krävs det inte något särskilt typ av förarbevis, även om det är att rekommendera för att på ett så säkert och medvetet sätt som möjligt ta dig och dina medpassagerare från A till B. För större båtar än så krävs dock att du innehar ett så kallat kustskepparintyg, vilket erhålls genom utbildning med både praktiska och teoretiska övningar. Nedan följer information som rör alltifrån vad som krävs för att ta ett kustskepparintyg, vilka utbildningsplatser som finns tillgängliga och vad som ingår i utbildningen.

Vilka kunskaper behöver du ha?

Kustskepparintyg erhålls genom en kurs och för att få gå denna behöver du först ha gått kursen för det så kallade förarintyget. De kunskaper och erfarenheter du fått genom den utbildningen kommer inte att repeteras i kursen för kustskepparintyget, så se till att ha dessa färskt i minnet eller boka en kombokurs för genomförande av båda i följd. Du får ditt kustskepparintyg efter genomförd utbildning och godkänd examination och får då framföra fartyg större än 12 x 4 m.

Vad ingår i kursen?

Under kursen kommer utbildningsledarna gå igenom både praktiska och teoretiska moment och du kommer få fördjupad kunskap inom sjösäkerhet, sjövägsregler, sjömanskap och att göra knopar. Stort fokus kommer även ligga på att inomskärs- och utomskärs kunna navigera i både ljus och mörker. Boka en kurs för kustskepparintyg hos en professionell båtskola där du kan vara säker på att utbildningarna följer de kunskapskrav som finns uppsatta av Nämnden För Båtlivsutbildning.

Hur hittar du en båtskola som erbjuder utbildning för kustskepparintyg?

Det som alltså krävs för att ta ett kustskepparintyg är genomförd kurs, examination och att du i förväg har gått utbildningen för förarintyg. För att kunna göra allt detta måste du såklart också hitta en båtskola som erbjuder denna typ av utbildning, och det lättaste sättet att göra det är att kika runt på nätet. På så sätt kommer du kunna hitta en utbildningsplats i din närhet och läsa mer om kursens upplägg och kostnader. Hos de flesta företag kan du dessutom snabbt och enkelt boka kurstillfället direkt i ett bokningssystem på deras webbplats.

Ta tillfället i akt och boka den där kursen som gör att du kan framföra fartyget du alltid drömt om. Det finns sedan en mängd andra nyttiga och intressanta utbildningar att komplettera med där du kan utöka dina kunskaper inom alltifrån sjösäkerhet till navigation och på så sätt få ett både säkrare och roligare liv på sjön!